9N. Funcionaris pressionats i abandonats


L'anomenat judici del 9N es un judici sobre si tres antics membres del Govern (Màs, Ortega i Rigau) van incomplir o no una sentència del Tribunal Constitucional, és a dir, si van cometre desobediència i prevaricació. No es tracta d'un judici sobre la legalitat de fer una consulta sobre la independència de Catalunya, com ells han pretès fer-nos creure, perquè la llei no ho permet i la sentència abans esmentada ho va reiterar.

Per a fer la consulta necessitaven els instituts i els col·legis, però els van voler utilitzar sense donar cap ordre per escrit, sinó de forma oral. En quant els funcionaris docents van demanar una ordre per escrit als seus superiors directes, ells es van negar a fer-ho. Així doncs, la disjuntiva va ser: o un enfrontament amb el seu superior directe, de qui depèn l'avaluació de la seva professionalitat, o bé, col·laborar en una consulta prohibida pel Tribunal Constitucional sense cap justificant d'un superior, la qual cosa significa que es fa per decisió i responsabilitat exclusivament personal.

La situació generada és un atac directe a la dignitat professional de tots els funcionaris, és pensar que aquests són ciutadans que han de ser obedients als objectius polítics dels partits que en aquest moment ocupen el Govern de Catalunya. És la mateixa situació d'abús del funcionariat docent per part del Govern, que durant dècades s'ha seguit per adoctrinar políticament al professorat i a l'alumnat i per què tots els ciutadans acceptin normatives que no són legals, davant de la inacció del govern de l'Estat, també per interessos de partit.

Només uns pocs funcionaris es van atrevir a enfrontar-se als seus superiors, i només els que estaven a prop de la seva jubilació es van atrevir a dir-ho als mitjans de comunicació i, desprès, a ser testimonis en el judici (Catalunya informació 324 07/02/2017) . Molts d'ells han tingut problemes i han tingut que suportar comentaris molt desagradables en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació. Han estat abandonats fins i tot per la majoria dels sindicats de l'ensenyament, les entitats que tenen com funció la defensa laboral del docent. Alguns d'ells fins i tot van desconvocar una vaga dels funcionaris docents per a recuperar les 18h a Secundària i les 23h a Primària, en una setmana que coincidia amb aquest judici.

Els tres encausat han basat la seva defensa en que ells no tenien res a veure amb l'organització del procés consultiu del 9N, que tot havia estat una acció promoguda i realitzada per funcionaris voluntaris. Han desviat la responsabilitat penal de la consulta cap els funcionaris docents "voluntaris". Ells només assumeixen la responsabilitat política, és a dir la que no té sancions penals. Un altre vagada s'ha pressionat als funcionaris.

Els encausats no son ciutadans corrents, són antics membres d'un govern darrera del qual hi ha diferents partits polítics, associacions poderoses que reben molts recursos econòmics del Govern, emissores de radio i antenes de televisió directament dependents del Govern, com s'ha tornat a veure aquesta setmana. La desproporció de forces és evident. Malgrat això, molts ciutadans continuaran pensant que les víctimes són aquests tres polítics. És el que passa en les societats sotmeses durant molts anys a un pensament únic, en aquest cas el basat en idees repetides constantment com: "ataquen la nostra llengua i les nostres tradicions", "ens roben", "ens odien", "no volen parlar amb nosaltres", etc.

El nostre consell pels pròxims dies, en que podem tornar a ser pressionats per fer altres accions il·legals, és que sempre demanem les ordres per escrit, tal i com alguns inspectors i nosaltres mateixos vam recomanar en diferents comunicats anteriors.

Sindicat AMES