Casos d'adoctrinament polític partidista en escoles catalanes

Es considera adoctrinament escolar polític partidista l'aprofitament de l'estada dels alumnes en un centre educatiu, per a la transmissió d'uns valors o unes idees que només són compartides i defensades per uns determinats partits polítics i unes determinades entitats. És a dir que no són les compartides per tots els ciutadans i que no estan recollides en les lleis bàsiques, que en Catalunya són la Constitució i l'Estatut. (Més informació al final d'aquesta llista d'exemples).

Exemples:

6.- Símbols i propostes polítiques partidistes en col·legis i instituts catalans. En els centres educatius hi ha fills de ciutadans que tenen idees polítiques molt diferents, no és doncs correcte que en ells hi hagi símbols o propostes exclusives de només determinats partits polítics. La presència, per exemple, d'estelades, de propostes sobre la independència de Catalunya o de frases a favor que l'única llengua de Catalunya sigui el català, s'haurien d'evitar. El fet que es mantinguin, demostra la intencionalitat del Govern en que es faci aquest adoctrinament a les escoles. A continuació es poden veure 893 fotografies d'aquests símbols en diferents centres educatius de tota Catalunya.

5.- Alumnes de Primària entrevisten al president Puigdemont. Es tracta d'una activitat escolar que consisteix en fer una entrevista al president Carles Puigdemont per part d'alumnes de 9, 10 i 11 anys del col·legi Nou Patufet. En aquesta entrevista, el president, en lloc de parlar de la política en general, aprofita per parlar de les seves idees i fa comentaris d'altres polítics, que evidentment no es poden defensar. Fer això amb nens de Primària és una cosa que sempre s'ha d'evitar. Accés al vídeo pujat el 5 març de 2016. (Veure a partir del minut 24:50)

4.- Alumnes de 6è de primària canten i hissen estelades en nom del futur estat d'Europa: "Catalonia". Col·legi Carme-Vedruna de Manlleu. Publicat el 8 de set. 2016. Accés al vídeo (1,15 minuts).

3.- En una visita escolar al Parlament de Catalunya. La guerra successió (1702-1714) va ser un conflicte internacional entre els països que reconeixien Felip V com a rei d'Espanya i els països que volien que fos Carles d'Àustria. El govern de Catalunya, no tots els catalans, va optar per aquest últim i això va donar lloc a la guerra. En lloc de dir això, la expresidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, en una visita escolar, explica aquest conflicte com una guerra civil, en la que "tots" els catalans volien la llibertat i els "altres", els no catalans, no. A més, anima a tots els nens a anar l'11 de setembre a les manifestacions en record d'aquest trist fet.. (Accés al vídeo (1,22 minuts).

2.- En una escola de Deltebre. Un mestre fa pintar als seus alumnes de 10 i 11 anys una estelada sobre un mapa de Catalunya i els pregunta que pensen sobre la independència i sobre diferents polítics. Accés al vídeo (9,5 minuts)

1.- En una escola de Cambrils. Un mestre fa representar als seus alumnes de 6 anys com els espanyols volen matar i maten als catalans, durant la guerra dels Segadors. Accés al vídeo (2,24 minuts) /// Demanda presentada a la Fiscalia en relació a aquest vídeo (Europapress 12/12/2016) /// Article sobre aquest vídeo a La Razón. (10/12/2016) //

Sobre l'adoctrinament (continuació):

Aquest tipus d'adoctrinament és mes greu quan més petit és l'alumne, especialment quan, per la seva edat, no té la capacitat de diferenciar el que és l'opinió d'una persona, del com són les coses en realitat. L'adoctrinament polític partidista dels escolars és condemnable i, si és freqüent i en el mateix sentit, és revelador d'una societat de pensament únic, que és la que es genera quan una població es veu sotmesa a fortes pressions ideològiques ambientals, durant llargs períodes de temps.

En els centres escolars no ha d'haver banderes, símbols, manifests, informacions o propagandes exclusives de partits polítics o entitats afins. Només han de ser aquells que representen i corresponen a l'estructura i institucions comunes a tots els ciutadans. Els centres educatius no han de ser utilitzats per part dels partits polítics per a generar futurs votants de les seves idees.