El sindicat AMES recolza la petició de les famílies de Castelldefels que volen que els seus fills també rebin algunes matèries en castellà.

1.- Ple de l'Ajuntament de Castelldefels de 20 de juliol de 2017 on es va aprovar una moció contra la sentència del TSJC

El passat dijous 20 de juliol a les 18,30h, l'equip de govern municipal, encapçalat per la socialista Maria Miranda, va promoure una moció criticant l'exercici dels drets civils bàsics d'una trentena de pares del CEIP Josep Guinovart, com és que en l'escolarització dels seus fills tant el català com el castella siguin llengües vehiculars. Com que la Justícia els ha donat la raó i concedit un 25% de classes en castellà, els pares han aconseguit que els seus fills, de les 25 hores de classe setmanals, puguin rebre 6 hores en castellà, 16 hores en català i 3 en anglès.

Malgrat que les hores de castellà aconseguides només seran 6, els representants a l'Ajuntament d'ERC, Movem Castelldefels, PSC, Castelldefels Sí Pot i PDeCAT, d'acord amb la directora i la cap d'estudis del centre Josep Guinovart, consideren que això és un abús per al seu model d'escola catalana i, per això, van presentar una moció en el ple de l'Ajuntament a fi de rebutjar la sentència dels tribunals i l'atreviment d'aquests pares. Al ple van assistir representants de l'"Assemblea Nacional Catalana (ANC)" i de "Somescola", que van proferir crits a favor de l'ensenyament exclusivament en català i contra la sentència dels jutges, i, d'altre banda, representants de l'"Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB)" i d'altres entitats que també recolzen als pares que volen una ensenyament bilingüe, els quals van demanar respecte per la separació de poders i el compliments de les sentències. Per tenir més informació sobre els antecedents d'aquest conflicte, recomanem llegir el nostre article del 14/07/2017 "Valoració d'AMES d'aquesta iniciativa i defensa de l'escolarització inicial en la llengua materna".

Coincidint amb el ple, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va convocar unes 50 persones, que van corejar consignes com "Volem més català a l'escola i al carrer". Més català a l'escola és impossible perquè l'actual Govern ha establert que el català sigui l'única llengua vehicular permesa, i més català al carrer vol dir que també volen que cap persona pugui parlar en castellà al carrer, una petició molt reveladora de la perillosa ideologia d'aquesta entitat. Cal destacar que a aquesta concentració es van sumar alguns pares de la mateixa escola, és a dir uns determinats pares que, segurament per estar influïts per determinades entitats, volen impedir l'exercici dels drets als altres pares.

Una hora més tard, per a no coincidir amb l'anterior concentració, es van reunir unes 200 persones, en recolzament dels pares partidaris del bilingüisme, Entre elles hi havia representants de partits constitucionalistes parlamentaris (PP, Ciutadans), i extraparlamentaris (UNITS SI, dCIDE). I també membres de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), l'organitzadora de l'acte, de l'Associació per la Tolerància (AT), el sindicat de professors Acció per la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES), l'Associació de Professors pel Bilingüisme (APB), Societat Civil Catalana (SCC), la Plataforma Ara, Espanya i Catalans (EiC), Alternativa Ciutadana Progressista (ACP) i Agora Socialista (AS).

2.- La posició del Sindicat AMES

En el Sindicat AMES considerem que en societats bilingües, com és la catalana, el sistema educatiu ha d'acollir als alumnes que comencen la seva escolarització en la seva llengua materna i, desprès, anar introduint l'altre llengua de forma progressiva, amb l'objectiu que, al final de l'ensenyament obligatori, tots els alumnes siguin plenament bilingües. Això és el millor perquè els alumnes aprenguin totes les altres matèries, quan són petits, i és el que més els convé per accedir al mon laboral en una societat bilingüe, quan ja han finalitzat els seus estudis. El dret a ser escolaritzats en la llengua materna està recollit a:


3. La noticia en la premsa i en la radio

 

23 de juliol de 2017

Sindicat AMES