El conflicte de nou professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca

El dijous 5 d'octubre de 2017 uns 200 alumnes de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca no van entrar a classe, sinó que van fer una concentració silenciosa en solidaritat amb els seus companys fills i filles de guarda civils. Volien fer una "sentada", però no ho van poder fer perquè el terra estava mullat. Havien quedat per WhatsApp el dia anterior. Tots els docents sabem que els alumnes, siguin o no siguin bons estudiants, tenen una sensibilitat molt alta quan veuen que un professor ha estat injust amb un company. Cal pensar doncs que segurament sí va ser cert que alguns professors no es van comportar bé amb els fills dels guarda civils, perquè van criticar als seus pares a classe, és a dir davant de tothom.

Van ser dies de molta tensió a nivell del ciutadans, inclòs entre familiars, amics, companys, etc. Hi havia una petició de la Directora dels Serveis Territorials del Baix Llobregat a tots els centres demanant que aquell dilluns 2 d'octubre es fes amb els alumnes un acte condemnant la violència, això va ser l'avantsala de l'aturada de país que es convocaria al dia següent. No és doncs estrany que alguns professors partidaris de la votació de l'1 d'octubre, indignat pels incidents ocorreguts aquell dia, cometessin l'error de dir el que no havien de dir, perquè els professors, com passa amb el metges, han d'atendre a tots, és a dir han d'ensenyar a tots.

L'única solució per arreglar-ho és que cada un d'aquests nou professors demani disculpes als alumnes que no va tractar bé. Això ho necessiten els alumnes que ho van patir, tots els que ho van veure, els seus pares i també els professors que ho van fer, per tancar del tot aquest incident. No hi ha una altre veritable solució.

Lamentablement moltes entitats en lloc de reconèixer que aquells professors no ho havien fet bé, els van disculpar. El Departament d'Ensenyament no va prendre cap mesura ni va obrir cap expedient a ningú. Quan els pares ho van veure, van posar una denuncia. És el que nosaltres també recomanem quan el Departament no compleix amb les seves obligacions. La reacció va ser que la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat, la senyora Núria Vallduriola, va declarar que aquells professors no havien fet res malament. Molts sindicats de l'ensenyament van fer escrits en el mateix sentit. El sindicat UGT va considerar que les actuacions judicials eren "campanyes" judicials, i el Síndic de Greuges, el senyor Rafael Ribó, va dir, el passat 2 de maig, que "Aquestes acusacions semblen tenir una finalitat intimidatòria i dissuasiva de l'exercici de la llibertat d'expressió i de càtedra", és a dir va deixar de respectar l'actuació de la Justícia i es va alinear només amb una part de la població. Amb això es va desautoritzar com a càrrec públic i com al Síndic de Greuges de tots el catalans.

El senyor Rafael Ribó també va comentar que li semblava bé tractar assumptes d'actualitat política a l'aula, perquè l'educació "va més enllà de la transmissió de coneixements", que també es preparar l'alumnat a "l'exercici de la ciutadania activa". És molt lamentable que el senyor Ribó no digués que això té uns límits, que són el no ensenyar res que sigui incompatible amb la Constitució Espanyola i amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Sense dir això, les seves paraules deixen la porta oberta a a utilitzar les aules per instruir a tots els alumnes, inclosos els fills dels que no pensen com ell, en qualsevol ideologia.

Sindicat AMES
www.ames-fps.com
ames@ames-fps.com