El Govern estudia una dura retallada de les pensions

 

El Govern no descarta congelar les pensions contributives i endurir els requisits d'accés. (La Razón 05/05/2020). La posició del Sindicat AMES és que com més s'allargui el confinament més probable és que es redueixin les pensions. Considerem que l'esforç s'ha de fer en augmentar la seguretat, no en allargar el confinament, que és molt diferent.

S'està discutint allargar encara més el confinament, mentre que en altres països europeus estan tornant a treballar. Aquesta diferència no és un tema menor, perquè si Espanya necessités un rescat per part de la UE, que és al que anem allargant al màxim el confinament, el primer que retallaran són les pensions. És el que van fer a Grècia i ara en aquest país els jubilats han perdut en 8 anys un 40% de poder adquisitiu, la pensió mitjana grega és ara de 700 euros, la pensió mínima ha baixat a 384 euros i, a més, les pensions estan congelades fins 2022 (Hispanidad. 06/'7/2019).

Mitjançant l'ús obligatori de màscaretes, de guants i el manteniment de la distància mínima es podria tornar a treballar sense perill i evitar així el rescat. Permetre anar pel carrer sense mascareta com passa ara, potser perquè l'Estat no té suficients, que és el que va passar abans, quan es va dir que no feien falta, és una completa imprudència.

D'altra banda, s'haurien de fer tests d'anticossos a tots els ciutadans per saber els que ja són immunes i poden anar sense mascaretes i guants, això sí amb un certificat, a qualsevol lloc i a qualsevol hora, inclòs l'anar a treballar i a estudiar. La resta hauria d'anar amb mascaretes i guants i mantenint la distància interpersonal a la feina i als centres educatius. Només a la gent gran i als malalts se'ls hauria de recomanar seguir confinats la major part del dia. El SARS-CoV-2 pot romandre mesos o anys i la societat no pot seguir parada.

El passat 23 d'abril sense discutir-ho amb ningú, procediment que el Govern ha intentat justificar per motius de la pandèmia de la Covid-19, la Seguretat Social va assumir la gestió de les pensions de més de 637.000 funcionaris de classes passives. El Ministeri d'Hisenda haurà de transferir doncs a el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá els 15.500 milions per al pagament de la nòmina anual d'aquest col·lectiu

El sindicat CSIF, el més important entre el funcionarat, ha exigit al Ministre de Seguretat Social un compromís públic sobre el futur de les prestacions i pensions de el règim de classes passives. Ens ha comunicat que de no prosperar en via parlamentària la transformació en Projecte de Llei, instarà la presentació de el recurs d'inconstitucionalitat contra les disposicions que introdueix el Reial decret llei 15/2020 sobre el transvasament de classes passives a Seguretat Social, per no reunir els pressupostos habilitants d'extraordinària i urgent necessitat que ha establert el nostre Tribunal Constitucional en reiterades sentències. Com era de preveure els sindicats de classe encara no han dit res. Comunicat de CSIF.

Barcelona, 9 de maig de 2020

Antonio Jimeno
Presidente del sindicato de profesores AMES
https://www.ames-fps.com